Wolfberry kesudió médium
A kesudió a nyugati vesefa (Anacardium occidentale) ehető csípője. Ez a legfeljebb 12 méter magas trópusi fa Brazília északkeleti részéből származik, és a kesudió mellett a fáját is nagyra értékelik. Ma a 16. században Indiába és Mozambikba hozó portugál tengerészeknek köszönhetően szinte az egész világon elterjedt száraz trópusi területeken.
A vesefán húsos ehető szárak nőnek, amelyek a körtéhez hasonlítanak, és "kesudió-almának" nevezik. A termőhelyeken egész gyümölcsöt használnak az állatállomány takarmányozására, de mivel a pép nagyon gazdag C-vitaminban, gyümölcslevek, kompótok, lekvárok és borok készítésére is felhasználják. Ezeknek a hamis gyümölcsöknek az alsó részében vese alakú magvak is találhatók, amelyeket az egész világon kesudióként ismernek.
A kesudiót héjában nem lehet megvásárolni a boltokban, mert a héj belsejében ragacsos kardololaj található, amelyet bonyolult, de körültekintően kell eltávolítani a dióból. Ezt az olajat rovarirtó szerek és lakkok ipari előállításához használják. Mivel a kesudió fogyasztásra való alkalmassá tétele viszonylag megerőltető eljárás, ez a dió a piacon kapható drágábbak közé tartozik.
A kesudió kevesebb zsírt tartalmaz, mint a legtöbb dió, ráadásul ezeknek a zsíroknak körülbelül 82%-a telítetlen zsírsav. És ami még rosszabb, ezeknek a telítetlen zsírsavaknak 82%-a egyszeresen telítetlen zsírsavak közé tartozik. Ezenkívül a kesudió viszonylag jelentős mennyiségű káliumot, magnéziumot és foszfort is tartalmaz, amelyek fontosak a szervezet számára.
A közepes kesudiónak csodálatosan édes íze van. A minőségi kidolgozásnak köszönhetően gyönyörűen ropogósak, közvetlenül fogyaszthatók, de akár müzlibe, joghurtba és különféle sült-főtt ételekbe is adhatóak. Kitűnőek például kókusztejjel, mazsolával, mézzel keverve is, sós változat pedig vízből, rózsaszínű sóból, fokhagymából, fűszernövényekből készíthető.
Vitaminok és ásványi anyagok 100g-ban: Kalcium: 43mg ; vas: 5,03 mg; Magnézium: 258 mg; Foszfor: 457 mg; kálium: 546 mg; Nátrium: 15 mg; cink: 5,16 mg; tiamin: 0,312 mg; riboflavin: 0,187 mg; niacin: 1599 mg; B6-vitamin: 0,252 mg; Folsav: 68 µg
Tápérték 100g-ban
Energiaérték: 2314 kJ / 553 kcal; Zsírok: 43,9 g; ebből telített zsírsavak: 7,8 g; Szénhidrát: 30,2 g; ebből cukrok: 5,9 g; Rost: 3,3 g; Fehérje: 18,2 g; Só: 0 g.
Származási ország: India, Vietnam, Afrika
Csomag tartalma: 1000g