Wolfberry földimogyoró 500 g
A földimogyoró a földimogyoró gyümölcse, amely a vetiverfélék családjába tartozó hüvelyes. Ez az egynyári növény 30-50 cm magasra nő, sárga virágai nagyon hasonlítanak a borsóvirágra. A virágzás befejeztével a kocsányok megnyúlnak és a talajba fúródnak, ahol 1-4 magot tartalmazó hüvely fejlődik. A nyers földimogyoró íze nagyon hasonlít a borsóhoz.
Az olajrizóma Dél-Amerikából származik, ahol már 7600 évvel ezelőtt vadon nőtt. Innen terjedt el az egész világon, és ma már nemcsak Dél-Amerikában, hanem Indiában, Kínában, Afrikában, Európában és Észak-Amerikában is termesztik. A világ legnagyobb földimogyoró-termelője Kína, ahová a 17. század elején portugál kereskedők importálták ezt a növényt.
A pörkölt földimogyorót a világ minden táján használják a konyhákban, de a kínai és az ázsiai konyhák játsszák a vezető szerepet. Nálunk általában direkt sörrel, borral fogyasztjuk, de például az USA-ban nélkülözhetetlen mogyoróvajat készítenek belőlük.
A földimogyoró a legnagyobb allergének közé tartozik, ezért az első fogyasztáskor óvatosság szükséges. Ha nem lesz gond, akkor tudd, hogy 100 g földimogyoró a folsavbevitel referenciaértékének 120%-át, a niacin bevitel 75%-át, a foszforbevitel több mint 50%-át és a 30%-át tartalmazza. a káliumbevitel referenciaértékének %-a.
Tápérték 100g-ban
Energia: 2374 kJ / 567 kcal; Szénhidrát: 16,1 g - ebből cukrok 4 g; Fehérje: 25,8 g; Zsírok: 49,2 g – ebből 6,8 g telített; Rost: 8,5 g; Só: 0,1 g
Vitaminok és ásványi anyagok 100 grammban
Kalcium: 92 mg; vas: 4,58 mg; Magnézium: 168 mg; Foszfor: 376 mg; kálium: 705 mg; Nátrium: 18 mg; cink: 3,27 mg; tiamin: 0,64 mg; riboflavin: 0,135 mg; niacin: 12 066 mg; B6-vitamin: 0,348 mg; Folsav: 240 µg; E-vitamin (alfa-tokoferol): 8,33 mg
Allergének
Földimogyoró
Származási ország
Argentína
Tartalom
500 g