Wolfberry Chia mag
Chiát csak a 20. század 90-es éveiben fedezték fel újra. A dél-amerikai tudósok összefogásának köszönhetően újra terjeszkedik termesztése, elsősorban Argentínában, Mexikóban, Peruban és Bolíviában, és olyan magvak kerülnek a világpiacokra, amelyek korábban annyira ritkák, hogy fizetőeszközként használták őket.
A Chia támogatja a normál emésztést, glikémiás indexe 2,8, így magas vércukorszintűek számára is alkalmasak, és gluténmentességük miatt a cöliákiások is gond nélkül fogyaszthatják. De emellett kétszer annyi rostot tartalmaznak, mint a gabonapehely, háromszor több vasat, mint a spenótot, ötször több kalciumot, mint a tej és tizenötször több magnéziumot, mint a brokkoli. Ezen kívül számos egyéb nyomelemet, vitamint és mindenekelőtt 26%-ban omega 3 és 6 zsírsavat is tartalmaznak.
Felbecsülhetetlen tulajdonsága, hogy a magok vizet tartják. Vízben vagy más folyadékban való áztatás után körülbelül 15 perc elteltével minden mag körül gélbevonat képződik. Ez a tulajdonság különösen fontos az állóképességi sportolók számára, mert a magvak visszatartják a vizet a szervezetben, és így biztosítják a szervezet fokozatos és rendszeres hidratáltságát a hosszan tartó fizikai megterhelés során, de emellett az omega 3 és omega 6 zsírsavak is lassan szabadulnak fel.
A magok semleges ízűek, közvetlen fogyasztásra alkalmasak. De lehet adni őket például joghurthoz, túróhoz, zabkásához, desszertekhez, salátákhoz, vagy levesek, szószok sűrítőjeként is használhatók. A cukrászok és pékek tulajdonságaikat vízmegkötésre használják, így adják hozzá termékeikhez, amelyek hosszabb ideig maradnak rugalmasabbak. De lehet kísérletezni egy kicsit, és kipróbálni például a chia pudingot.
Chia puding recept
• 1 csésze kókusz-, mandulatej- vagy kendertej
• 1 csésze chia mag
• 1 csésze méz, juharszirup, nádcukor (ízlés szerint)
• vanília vagy vanília kivonat (opcionális)
Keverjük össze az összes hozzávalót egy kis tálban, és adjunk hozzá például goji bogyót, szárított áfonyát, málnapürét stb. Az egészet jól összekeverjük, és legalább két órára a hűtőbe tesszük. Jóízlés.
Tápérték 100g-ban
Energia: 1948 kJ/ 473 kcal; Zsírok: 35 g - ebből telített zsírsavak 3 g, Szénhidrátok: 2,1 g - ebből cukrok 0,1 g; Rost: 30 g Fehérje: 19 g; Só: 0 g
Átlagos vitamin- és ásványianyag-értékek 100 g chia magban (zárójelben az ajánlott napi adagok láthatók)
Kalcium: 631 mg (800 mg); vas: 7,7 mg (14 mg); Magnézium: 335 mg (375 mg); Foszfor: 860 mg (700 mg); Kálium: 407 mg (2000 mg); Cink: 4,5 mg (10 mg); C-vitamin: 1,6 mg (80 mg); B1-vitamin: 0,62 mg (1,1 mg); B2-vitamin: 0,17 mg (1,4 mg); B3-vitamin: 8,83 mg (16 mg); A-vitamin: 54 NE; E-vitamin (alfa-tokoferol): 0,5 mg (12 mg)
Adagolás
2013. január 22-én jelent meg az Európai Parlament és Tanács 258/97/EK rendelete, amely kimondja, hogy a csomagolt chia mag ajánlott napi adagja 15 g. Ugyanebben a rendeletben az is szerepelt, hogy a chia mag maximum 10%-a használható fel bizonyos élelmiszerfajtákban. Származási ország
Argentína/Paraguay
Tartalom
100 g