GymBeam Mandula
A mandula egészséges zsírokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal teli dióféle
A mandula az egyik legrégebb ismert dióféle, mely a Közel-Keletről származik. A közönséges mandula fán terem, a termés kemény héjban bújik el, hasonlóan, mint a dió, de a mandula héja hosszúkás alakú, nem pedig kör. A mandula tartalmazza a diófélék közül a legtöbb értékes tápanyagot. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető a kettes típusú cukorbetegség, de az elhízás is. Emellett pedig segít a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében.
A mandula gazdag az egyszeresen telítetlen zsírsavakban, mint az olajsav és a palmitolsav, melyek segítik az LDL szint csökkenését, azaz a „rossz koleszterinét”, emellett pedig növelik a HDL, vagyis a „jó koleszterinszintet” az emberi szervezetben. A mandula olyan B-vitamin komplexumokat tartalmaz, mint a riboflavin, niacin, tiamin, pantoténsav, B6-vitamin és folátok, melyek enzimekként hatnak az emberi test belső funkcióiban, konkrétan a sejt szubsztrátum metabolizmusában.
Gluténmentes élelmiszer, ezért kedvelt összetevője a cöliákiás megbetegedéssel küzdők étrendjének.
A mandula előnyei
- sótlan mandula
- kiváló vitamin és ásványi anyag forrás
- támogatja az emésztést
- támogatja az agy funkcióit és a koncentrációt
- hosszú időre eltelít
- megelőzi a cukorbetegséget
- segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket
- normalizálja a vér cukorszintjét
- eltávolítja a testből a rossz zsírokat – tisztítja az ereket a koleszterintől
- nyugtatja az idegrendszert – ellazítja a stressz hatásaitól
Tápértékek táblázata
Tápérték | 100 g |
---|---|
Energiatartalom | 2407,4 kJ / 575 kcal |
Fehérjék | 21 g |
Szénhidrátok | 22 g |
cukor | 3,9 g |
Rost | 12 g |
Zsírok | 49 g |
telített zsírsavak | 3,7 g |
Ásványi anyagok | 100 g-ban |
---|---|
Vas | 4,2 mg |
Kalcium | 230 mg |
Magnézium | 260 mg |
Foszfor | 465 mg |
Kálium | 699 mg |
Nátrium | 27,5 mg |
Cink | 3,4 mg |
Szelén | 3,1 ug |
Réz | 1 mg |
Mangán | 3,5 mg |
Omega 6 zsírsavak | 12000 mg |
Lutein | 1 ug |
Vitaminok | 100 g |
---|---|
A vitamin | 9 IU |
B1 vitamin | 0,1 mg |
B2 vitamin | 0,7 mg |
B3 vitamin | 4 mg |
Folsav | 27,5 ug |
Pantoténsav | 0,2 mg |
E vitamin | 26 mg |
Béta-karotén | 6 ug |